måndag 28 september 2015

Konisering

Ja, så kom då den dagen då det var dax att ta bort de cellförändringar som envist hängt med i flera år. Det var med blandade känslor jag åkte mot kvinnokliniken i morse. En viss lättnad över att det äntligen var dax. Det tär på en att ha det att tänka på under en längre tid. Men mest oro. Jag vet att ingreppet i sej är relativt enkelt men ni tjejer förstår att det är liksom hela grejen. Att ligga där totalt utlämnad i en minst sagt mentalt obekväm ställning. Dessutom spände de fast benen i fotställningen. Total utlämning.
Bra läkare som förklarade hela tiden. Bedövningen märktes knappt. Ja, igen tackar jag högre makt för min relativt okänsliga livmoderhalstapp! Däremot var det adrenalin i den så ett par minuter av hjärtrusning och skakande händer var ganska obehagligt men det hörde till. Själva ingreppet var klart på 5 minuter och det ända som jag tjoade till över vara att han med instrumentet lyckades nypa mej! Han bad om ursäkt och förklarade att jag var lite trång så det var svårt att komma åt. Är det en komplimang kanske när man är i min ålder ;-)!
Efter ett frukoststopp hos farmor däckade jag nästan 2 timmar i sängen. Fortfarande trött men antar att det är all spänning jag byggt upp som släpper. Nu väntar 4 veckors avhållsamhet och inget badande i badkaret! Sen hoppas jag allt detta ska vara ett minne blott.
Nu väntar buggkursen!
Ha en fin kväll! 

lördag 26 september 2015

Ingen fiskelycka!

Så var det åter lördag! Fantastiskt väder och mannen skulle åka till Stockholm och Speedway GP så vid lunch kom dotter med kompis och hämtade mej för en fisketur. Matsäck hade de packat så vi åkte till Sjön Ven där vi varit de sista gångerna. Tyvärr var inte fiskarna på hugget idag men en "borre! ligger i kylen i väntan på rens. Annars satte jag en krok i en gren och kastade bort ytterligare ett flöte!  
Ungdomarna blev tydligen trötta efter så mycket frisk luft så de ligger nerbäddade i sängen! Mm, de ska få en halvtimma till!
Sen blir det lite käk, ett glas vin och sen har jag lovat att vi ska spela och sjunga lite. Det var längesen och vi fick positiv respons vid kräftskivan förra helgen så dax att öva in en ny låt! Vi har varit och nafsat lite på Totos Africa och vi ska nog jobba vidare på den. Den är svår men kan bli bra om man får till den!
Försöker få en lång helg då måndagen med den stundande operationen inte känns så lockande. Jag skulle åkt på mässa på tisdag men då kommunen dragit in bussanslutningen så struntar jag i den. Har inte lust att åka till Stockholm på egen bekostnad. Tror dock att jag tar semesterdagen i alla fall om dottern vill jobba en dag till. Det har varit väldigt rörigt(läs för jävligt) för henne de senaste dagarna så jag får se. Jag har mycket att röja i och ta tag i när jag är tillbaka. Ja, vi är där igen med "vuxna" människors beteenden. Ska inte skriva om det här, i alla fall inte nu!
Hade som jag skrivit innan kunnat gå 6 veckor kurs till. Roligt, bra folk och minimalt med stress!
Men nu, fram med kastrullocken och väcka tonåringarna!
Trevlig lördag!

tisdag 22 september 2015

Vuxnas beteenden

Har senaste dagarna reflekterat över vissa vuxnas beteenden. Jo, visst kan en del människor bete sej och en del än mer omoget än andra! 
Den första var häromdagen då välutbildade människor skriver mindre genomtänkta kommentarer på FB. Man pratar om någon i 3 person på sitt arbete utan att nämna namn men alla vet ju vem det är. Man gör detta i kommentarsfältet dessutom. 
Den andra händelsen var på skolan idag. Det är ju en restaurangskola med en lunchrestaurang. Det är alltså elever under utbildning som lagar maten. Det kostar 65 kr att äta där och 50 kr att ta med en låda. Ganska bra pris enligt mej! Och tydligen enligt många andra med! Så bra att man blir girig och ska roffa åt sej så mycket som möjligt!
Det finns en kött, en fisk och en vegetarisk rätt att välja på. Dessutom finns en ganska generös salladsdisk.
Man får välja en av dessa tre rätter och visst händer det att eleverna slänger på lite av varje och det må vara hänt. Men när vuxna (idet här fallet karlar) lassar upp ett rejält lass på tallriken och sen sitter i 1 1/2 timme och äter där de flera gånger går och fyller på med olika rätter blir det sniket!
Idag blev de tillsagda att det inte är buffe och att man får faktiskt betala för sej om man tar en portion till! Helt ok om man tar lite mer sallad, kanske lite mer sås etc, men att kallt bara gå bort och lassa upp en hel portion mat till är fräckt! Ännu fräckare är det att dessutom bli dryg och oförskämd när man blir tillsagd! Vi säljer kakor oxå. 2kr för de små och 5kr för de stora.... där kan de resolut bara lyfta på locket och ta. Hojtar man till så säger de oförstående - va,kostar kakorna? Vi trodde de ingick!

Så ska vi ha mage att skylla på att våra ungdomar kan bete sej illa, ibland är vi vuxna inte de bästa föredömen!

söndag 20 september 2015

Liten tröttmössa

Gårdagens kräftskiva var lyckad och rolig.  Mycket skratt, mat och sång! Dessutom knäckte vi 3 plaststolar på det klassiska viset. Dvs att de bara går sönder när man är helt ovetandes och pang så sitter man där på backen med ett förvånat uttryck i ansiktet!
Vi kom i säng rätt sent eller tidigt om man vill se det så! Vaknade dessutom tidigt vilket kändes ganska onödigt!
Ganska seg tog man sej ändå upp för att ta tag i resterna och gårdagens prydliga dukning var inte samma syn som mötte i tältet!
Men några timmars fix och styr så var allt undanstuvat och tältet nerplockat. Då gick vi och la oss en stund igen,  jätteskönt!
Nu ska jag bara köra in bilen till stan och sen blir det lugna kvällen och ganska tidigt i säng tror jag!
Ha en skön start på veckan!

torsdag 17 september 2015

Förberedelser

Så har snart ännu en vecka gått och snart är det en endaste vecka kvar av den här kursen!I dag har vi haft praktiskt prov. I morse fick vi en lapp med den råvara vi fick tilldelad och på min lapp stod det fisk! Närmare bestämt lax. Sen var det bara att spåna loss, utan recept. Lyckades få ihop en champinjontoast med lite västerbottenost. En krämig laxpasta samt en vaniljpannacotta. Allt som allt gick det ganska bra fast jag valde enkla rätter. 
Har haft det väldigt trevligt och skulle gärna gå kvar 6 veckor till! Skulle faktiskt kunna tänka mej att bli yrkeslärare men vill inte ta fler studielån för att klara av det så jag får nog bli i mitt kök!
Jag är däremot ganska taggad på att ta tag i massa saker när jag åter är på plats igen. Både lite ny matsedel och lite nya rutiner som kanske inte är så populära i början men jag hoppas att jag får gehör och förståelse. Det är ju ett gemensamt mål att vi ska sträva efter ekologisk och bra mat och då är det ju faktiskt lika viktigt att vi alla är insatta och följer de riktlinjer som finns.

På lördag är det oxå dax för kräftskivan som kändes som det är ganska länge sen vi planerade! men tiden rusar som sagt bara på! I går var mannen och jag och inhandlade lite tillbehör och i dag har jag handlat till det bröd och den paj jag ska fixa.
Tältet står uppe sen förra helgen och det är stort och täcker hela verandan! Men det är bra så vi får plats!
Nu tror jag att jag ska baka lite paj så det inte är så mycket att stå i på en gång sen!
Tjohej!
               Så här ser det ut efter ett pass i provköket på torsdagar! Sen äter vi av allt!

söndag 13 september 2015

Vitaminer och psykologi

Vi diskuterar många intressanta ämnen på kursen. Bl a hur viktigt det är att vi får i oss vitaminer och mineraler. Även om man upplever att man äter en variationsrik kost så är risken stor att man har brist på flera av dessa och att de skapar tillstånd som högt blodtryck, depression och annat som man kanske söker för och får en medicinering när det kanske skulle räcka med att se över kost och vitaminintaget!
Jag menar nu inte att allt beror på detta och så klart vi måste ha medicin om det behövs men en önskan om att läkare borde se steget längre kan ibland vara önskvärt!
I vårt solfattiga land är d-vitaminbrist vanligt och det vi laddar kroppen med sommarhalvåret räcker ca 3 månader! Finns alltså skäl till att fylla på lite när det börjar bli mörkare ute! Magnesium är oxå intressant. Det är väldigt vanligt med brist och går inte att testa om man har utan man får prova sej fram!
Magnesium är enormt viktigt för ett stabilt humör och för att förebygga depressioner. Forskning tyder t.ex. på att personer med svårbehandlad depression ofta har obalanserade magnesiumnivåer samt att magnesium har antidepressiva egenskaper.  Magnesium ryker när vi stressar och ju mer magnesiumnivåerna sjunker desto mer ”fladdriga” känner vi oss – vi ”borde” kunna slappna av när vi kommer hem från jobbet, men det går bara inte, för det maler inombords. Så vi kanske stressar vidare förlorar ännu mer magnesium och så förvärras bristen.

Klassiska symtom är också att vi börjar vakna på nätterna och missar en ordentlig djupsömn. Det leder till att vi inte känner oss utvilade på morgnarna och blir tröttare. Andra symtom kan vara depression, oro, ångest, lättretlighet (”PMS-humör”), hjärtklappning, kramper i vaderna, muskelspänningar (musklerna behöver kalk för att dra ihop sig och magnesium för att slappna av igen), trög mage eller huvudvärk. Som regel har man inte alla symtomen på listan, ofta är det några som dominerar.

Om man inte har en vaksam läkare som ser vad det handlar om så finns det en risk om det vill sig  illa att det slutar med sömntabletter/ångestdämpande,  värktabletter,  något för hjärtat, och så något för att hålla igång magen. Plus kanske lite nya symtom i form av biverkningar från medicinerna. Väldigt onödigt när vi kunde ha lyssnat på vad kroppen försökte tala om från början istället!  Kroppen jävlas inte, den försöker tala om vad den behöver.  Sedan är det upp till oss att lyssna på vad den säger…eller att jaga olika symtom-dämpande piller för att försöka få den att knipa näbb…  
Varför får man då brist?

- Stress.  Idag är det många som stressar…
- Kalktabletter/för mkt mjölkprodukter – kalcium puttar ut magnesium ur kroppen. Se upp här!
- Vissa läkemedel, t.ex  vätskedrivande preparat
- Hård träning/ fysiskt tungt arbete.
- En kost med för lite magnesium

Blodprov har tyvärr inte visat sig vara särskilt tillförlitligt för att testa magnesiumbrist. Ofta får man höra av läkaren att man ingen brist har därför att blodprovet ser bra ut. Det kan simma runt mycket magnesium i blodet, medan det fattas massor i cellernas förråd. Symtomen säger oftast mer. 
Vilken mat innehåller magnesium då?

Mandlar, hasselnötter, cashewnötter, bovete,  vetekli, quinoa, kakao, sojabönor, hirs, råris. Men observera att om du t.ex. har mkt stress så kan det bli svårt att få upp nivåerna enbart genom kosten. Så om du hör till den kategorin och t.ex. märker att det börjar vaknas på nätterna så kan du börja ana vad det är som kroppen kanske försöker tala om. Och nej, det är inte ”sömntabletts-brist!

Idag har vi oxå pratat psykologi. Gjort tester på personlighet osv. Mycket intressant, roligt och kanske lite skrämmande! Matkurs tänker ni? Psykologi? Ja, det avhandlas mycket här och för mej som faktiskt står i köket hela dagarna och lagar mat är faktiskt själva lektionerna på kursen roligast! Visst, det är kul med matlagningen med men den kan man ju liksom, även om det är jättebra med nya ideer och recept!

Har en hel del uppslag till både det ena och andra när jag är tillbaka på arbetet igen!

Men nu iväg en snabbis till affären. Dotter fyller år idag och vi ska ha kalas på söndag så lite inhandling av diverse sötsaker ska det bli! Sen hoppas jag mannen snart dyker upp så vi får ta helg!
Ha en underbar sådan önskar jag er!

lördag 5 september 2015

Promenad

7 km på 2 timmar.  Ja, det är ju ingen rask takt precis men den var svettig!
Mannen och jag hade ett uppdrag idag att försöka mäta ut och upp den slinga de kör när de åker enduro.
Att promenera sträckan i regn gjorde ju sitt och det är inte plan mark de åker på upptäckte jag!
Upp och ner,  branta smala backar och djupa lerpölar, geggigt och halt!
Ett riktigt motionspass!

Halvvägs tog vi kaffepaus och sen slutade det faktiskt regna!
Nu har josefine och jag ätit och jag tog ett bad. Tycker det kryper överallt när man varit i skogen!  Fick precis tag på en spindel som var på väg in i örat!!
Några minuter på rygg nu innan jag ska ut till mannen. 
Första träffen med hans son igår. Nervös var jag men det är mycket svårare med ungdomar än vuxna! 
Och här känns det ju viktigt att det funkar och att man framstår som vettig iaf!
Men han var väldigt artig och kom och hälsade och tog i hand.
Det känns skönt att kunna umgås även de veckor han finns med i bilden och jag hoppas vi kommer bra överens för det känns ju så bra för övrigt!

Nu regnar det igen och är ganska ruggigt men ikväll kan man få njuta av en brasa!