fredag 29 november 2013

Den nya kärnfamiljen

Mamma, pappa och två barn. Det är väl den klassiska bilden av den traditionella kärnfamiljen. Numera har den dock ofta ett annat utseende. Jag syftar främst på den nya varannan veckas familjen. Vi har själva varit en sån familj i många år då barnens far och jag separerade redan 99.
Min minsta var bara 3 år men i det läget var det. Nog mer en fördel med små barn. De liksom bara växte in i det och det har mestadels fungerat bra.
Men då det är en vanlig företeelse i dag med denna familjeuppsättning så har man oxå många vänner och bekanta i samma situation och varierande upplevelser och problem.

Det jag märker av hos många är att det dels blir någon form av tävling föräldrar emellan. Hos vem barnen trivs bäst hos, vem som gör mest med dem osv. Ofta resulterar det i att den andre föräldern ständigt ska brottas med ett dåligt samvete av att inte räcka till. Man har dem ju bara en vecka i taget och den vill man ju ska vara bra! Inte bråk och tråkigheter utan fint, mysigt, så barnen ska trivas.
Man ställer inte krav på barnen i samma utsträckning då man är rädd för konflikter. Tyvärr tror jag vi med detta beteende skapar motsatsen. Barn vänjer sej fort och är dessutom mästare på att spela ut sina föräldrar. Motgång och krav möts upp med bråk och hot om att då går jag till mamma/pappa istället. Tyvärr så står då oftast den andre föräldern med öppna armar. Vi känner ju oss viktigare och mer värda när barnen prioriterar oss!
Jag är inte ett dugg bättre i mina tankar men jag har försökt att hålla det till just tankar. Att inte omsätta dem i praktiken även om jag inte alltid (typ nästan aldrig;-) tyckt att hans sätt att ta hand om barnen motsvarar mina åsikter och förväntningar ! Men de har nästan aldrig tjafsat utan har haft en trygghet i att vi vuxna ser till att det fungerar.
Så till alla som är i denna situation. Tänk en extra gång. Sätt era barns väl och intressen före erat ego!

2 kommentarer:

  1. Nu har det hänt igen! Jag skrev en lång kommentar om hur tänkvärt det här var och hur kloka ord det kommer från dig. När jag tryckte publicera försvann den så nu blir det en lite kortare variant. Kram!

    SvaraRadera