söndag 19 augusti 2018

Trollkärringar och sjöar

Nu är vi hemkomna efter ännu en helg i husbilen.
Temat för denna tur var fiske. Bara natur,  förhoppningsvis lite fisk och lugnt och fridfullt.
Allt blev det tack vare att jag skrev "lite" fisk! Allt annat har vi fått i överflöd men fisken har inte vaknat till efter sommarens värmebölja.
Vi tog ett dygn vid Lillskiren, en ädelfisksjö i Finspångsskogarna. I vanliga fall har den ett gott rykte med god tillgång på bl a regnbåge men sommaren har tagit hårt på fisken och trots att vi såg flera som hoppade i sjön var det inte en enda som var intresserad av vad vi hade att erbjuda.
Den med största fiskelyckan var fiskgjusen som efter ett störtdyk greppade en fisk och flög iväg!

För att vara en sjö där de planterar in fisk så är den ändå ganska stor. Föreningen lägger mycket tid och pengar på omgivningarna och det finns vindskydd med grillplats med jämna mellanrum runt hela sjön.  Där det är lite sankmark finns spångar och vid parkeringen en större brygga, dass och ett stort grillhus. Det finns oxå huggen ved att använda vid grillning.
Så även om vi inte fick fisk så fick vi en naturupplevelse och en skaplig promenad runt sjön!

På "vägen" hem passerade vi Trollkärringskogen som ligger strax norr om sjön.
Det lustiga är att jag hade inte hört talas om detta tidigare men på semestern hade vi på radion och p4 där de pratade om just detta så när vi var strax intill så passade vi på!
Hemska sägner men så mycket man kunde beskylla en kvinna för!

De beskyllda gömde sig i grottor i skogen men när hösten kom och kylan så gjorde de upp eld för att värma sig. Röken syntes nere i byn och kvinnorna hittades.
Ättestupan var inte ett jättestup men fullt tillräckligt för att jag med min höjdrädsla inte kunde titta ner!
Först tyckte vi nog att det inte var tillräckligt högt för att man skulle slå ihjäl sig men när man sen läste att de band ihop kvinnorna 3 och 3 tillsammans med ris som de sedan tände på innan de knuffade ut dem så förstår man ju att ingen överlevde! Huga!
Där fanns oxå trollkärringgölen där kvinnorna bands vid stenar och kastades i.... sjönk de var de oskyldiga...
Hemskt men intressant!
Nu är det söndagskväll och imorgon drar arbetet igång på riktigt då alla semestrar är slut och alla barn är tillbaka!
Men vips så är det ju helg igen!

 
Vid sjön Bönnern övernattade vi på fredagen.  
Bra med ryggsäck och stol!

1 kommentar:

  1. Förutom naturupplevelser och lugn fick du lära dig en del också. Några läskiga historier från förr kan få de flesta att rysa. Mycket var nog dessutom sant. Hoppas du inte drömde mardrömmar efteråt ;)
    Kram

    SvaraRadera