söndag 13 september 2015

Vitaminer och psykologi

Vi diskuterar många intressanta ämnen på kursen. Bl a hur viktigt det är att vi får i oss vitaminer och mineraler. Även om man upplever att man äter en variationsrik kost så är risken stor att man har brist på flera av dessa och att de skapar tillstånd som högt blodtryck, depression och annat som man kanske söker för och får en medicinering när det kanske skulle räcka med att se över kost och vitaminintaget!
Jag menar nu inte att allt beror på detta och så klart vi måste ha medicin om det behövs men en önskan om att läkare borde se steget längre kan ibland vara önskvärt!
I vårt solfattiga land är d-vitaminbrist vanligt och det vi laddar kroppen med sommarhalvåret räcker ca 3 månader! Finns alltså skäl till att fylla på lite när det börjar bli mörkare ute! Magnesium är oxå intressant. Det är väldigt vanligt med brist och går inte att testa om man har utan man får prova sej fram!
Magnesium är enormt viktigt för ett stabilt humör och för att förebygga depressioner. Forskning tyder t.ex. på att personer med svårbehandlad depression ofta har obalanserade magnesiumnivåer samt att magnesium har antidepressiva egenskaper.  Magnesium ryker när vi stressar och ju mer magnesiumnivåerna sjunker desto mer ”fladdriga” känner vi oss – vi ”borde” kunna slappna av när vi kommer hem från jobbet, men det går bara inte, för det maler inombords. Så vi kanske stressar vidare förlorar ännu mer magnesium och så förvärras bristen.

Klassiska symtom är också att vi börjar vakna på nätterna och missar en ordentlig djupsömn. Det leder till att vi inte känner oss utvilade på morgnarna och blir tröttare. Andra symtom kan vara depression, oro, ångest, lättretlighet (”PMS-humör”), hjärtklappning, kramper i vaderna, muskelspänningar (musklerna behöver kalk för att dra ihop sig och magnesium för att slappna av igen), trög mage eller huvudvärk. Som regel har man inte alla symtomen på listan, ofta är det några som dominerar.

Om man inte har en vaksam läkare som ser vad det handlar om så finns det en risk om det vill sig  illa att det slutar med sömntabletter/ångestdämpande,  värktabletter,  något för hjärtat, och så något för att hålla igång magen. Plus kanske lite nya symtom i form av biverkningar från medicinerna. Väldigt onödigt när vi kunde ha lyssnat på vad kroppen försökte tala om från början istället!  Kroppen jävlas inte, den försöker tala om vad den behöver.  Sedan är det upp till oss att lyssna på vad den säger…eller att jaga olika symtom-dämpande piller för att försöka få den att knipa näbb…  
Varför får man då brist?

- Stress.  Idag är det många som stressar…
- Kalktabletter/för mkt mjölkprodukter – kalcium puttar ut magnesium ur kroppen. Se upp här!
- Vissa läkemedel, t.ex  vätskedrivande preparat
- Hård träning/ fysiskt tungt arbete.
- En kost med för lite magnesium

Blodprov har tyvärr inte visat sig vara särskilt tillförlitligt för att testa magnesiumbrist. Ofta får man höra av läkaren att man ingen brist har därför att blodprovet ser bra ut. Det kan simma runt mycket magnesium i blodet, medan det fattas massor i cellernas förråd. Symtomen säger oftast mer. 
Vilken mat innehåller magnesium då?

Mandlar, hasselnötter, cashewnötter, bovete,  vetekli, quinoa, kakao, sojabönor, hirs, råris. Men observera att om du t.ex. har mkt stress så kan det bli svårt att få upp nivåerna enbart genom kosten. Så om du hör till den kategorin och t.ex. märker att det börjar vaknas på nätterna så kan du börja ana vad det är som kroppen kanske försöker tala om. Och nej, det är inte ”sömntabletts-brist!

Idag har vi oxå pratat psykologi. Gjort tester på personlighet osv. Mycket intressant, roligt och kanske lite skrämmande! Matkurs tänker ni? Psykologi? Ja, det avhandlas mycket här och för mej som faktiskt står i köket hela dagarna och lagar mat är faktiskt själva lektionerna på kursen roligast! Visst, det är kul med matlagningen med men den kan man ju liksom, även om det är jättebra med nya ideer och recept!

Har en hel del uppslag till både det ena och andra när jag är tillbaka på arbetet igen!

Men nu iväg en snabbis till affären. Dotter fyller år idag och vi ska ha kalas på söndag så lite inhandling av diverse sötsaker ska det bli! Sen hoppas jag mannen snart dyker upp så vi får ta helg!
Ha en underbar sådan önskar jag er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar